fbpx

Šta znače oznake na preparatima za zaštitu od sunca?

Šta znače oznake na preparatima za zaštitu od sunca?

Pre izvesnog vremena sam imala live razgovor na mom instagram profilu sa prijateljicom Mr Ph Cvetom Nešović, na temu preparata za zaštitu od štetnih uticaja sunca na našu kožu. Tu smo dale odgovore na najčešća pitanja koja postavljate vezano za SPF. Za sve vas koje nemate instagram, ceo live možete pogledati klikom na link.

U nastavku ću podeliti sa vama neka od najvažnijih pitanja kada je reč o adekvatnom izboru i korišćenju preparata sa zaštitnim faktorom.

Šta znači SPF na proizvodu?

Sun protection factor – faktor zaštite, znamo da postoje neki  brojevi uz znak SPF 15, 20, 30, 50 i sl. Taj broj znači koliko vremena možete da provedete na suncu, a da budete adekvatno zaštićeni.

Obzirom da svako nanosi mnogo manje količinski preparata na određene delove lica i tela uvek je savet da SPF broj bude što veći, tačnije najveći.

Da li ću uspeti da dobijem boju ako koristim kreme sa SPF-om?

Naravno da hoćete, samo je proces tamnjenja sporiji, ali s druge strane budite sigurne da će proces tamnjenja kada koristite SPF biti mnogo bezbedniji.

Šta znači UVA i UVB na bočici preparata?

Najlakše je ovo A na kraju pamtiti na engleskom kao aging. Kao što sam već pominjala to su dugi zraci koji prodiru dublje u kožu i samim tim utiču na starenje. Cepkaju kolagen i kolagenska vlakna koja direktno utiču na mladolikost naše kože. Kod UVB zraka ovo B znači burning – odnosno tamnjenje/crvenilo i opekotine.

Pri kupovini proizvoda za sunčanje obratite pažnju na to da sadrži što veći SPF i da sadrži širi spektar zaštite. To znači da će  pisati samo broad spectrum protection ili će pisati konkretno UVA i UVB po mogućstvu da to bude zaokruženo na ambalaži. Posebno nas to zanima na proizvodima koje nosimo na letovanje kada je izloženost zračenju sunca veća i duža nego u gradskim uslovima.

Pročitajte i ovaj tekst o važnosti korišćenja SPF u okviru svakodnevne nege kože:

Fotografiju moje divne prijateljice Lele u ovom postu potpisuje Aleksandra Popović

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories