fbpx

Čistači za lice: Dvofazno čišćenje lica – Оbavezan deo rutine ili ne?

Čistači za lice: Dvofazno čišćenje lica – Оbavezan deo rutine ili ne?

Kada krenem da čitam neki tekst vezan za negu kože, uglavnom bude reklama za neki novi serum, kremu, antirid kremu i sl. Retko kada dobijem dobru preporuku za čistače za lice, neki fantastičan tonik ili termalnu vodu.

Čistači za lice su obavezan deo rutine ili samo još jedna reklama?

U ovom pitanju prednost dajem prvom delu – obavezan deo rutine! Često ću na radionicama savetovati klijente da je važnije da prvo obnoviti čistače za lice, pa tek onda kupiti neki novi serum.

Zašto?

Odgovor je jednostavan:

Ukoliko lice nije adekvatno očišćeno i pripremljeno za dalje preparate, preparati poput seruma i krema neće učiniti čudo sami, a često će biti izgubljeno i vreme i novac koji ste uložili u negu jer nećete dobiti rezultat koji ste očekivali.

Dvofazno čišćenje lica

Pristalica sam dvofaznog čišćenja lica koje podrazumeva kao prvi korak uljani čistač. To može biti balsam ili ulje, a čak i mleko za čišćenje možete svrstati u uljani čistač. Oni spadaju u najnežnije preparate za čišćenje lica koji odgovaraju svim tipovima kože.

Ovi čistači se umasiraju na suvo lice, počevši od čela, preko lica uključujući vrat i dekolte. U dodiru sa kožom pretvaraju se u savršenu, hidratantnu emulziju koja izvlači sve nečistoće. Većim tuferom ili peškirićem nakvašenim toplom vodom, nežno uklonimo sve nečistoće sa lica.

Dvofazno čišćenje lica

Pristalica sam dvofaznog čišćenja lica koje podrazumeva kao prvi korak uljani čistač. To može biti balsam ili ulje, a čak i mleko za čišćenje možete svrstati u uljani čistač. Oni spadaju u najnežnije preparate za čišćenje lica koji odgovaraju svim tipovima kože.

Ovi čistači se umasiraju na suvo lice, počevši od čela, preko lica uključujući vrat i dekolte. U dodiru sa kožom pretvaraju se u savršenu, hidratantnu emulziju koja izvlači sve nečistoće. Većim tuferom ili peškirićem nakvašenim toplom vodom, nežno uklonimo sve nečistoće sa lica.

Drugi korak je čistač na bazi vode, neka pena ili gel, zavisno od afiniteta i šta vašoj koži prija. Ovaj preparat se umasira sa malo vode na dlanove i umijemo lice koristeći mlaku vodu, ni previše hladnu ni previše toplu. Lice osušimo tapkajući ga peškirom ili ubrusima. Sve bez grubih pokreta, samo nežno prema sebi.

Sapun za lice izbegavajte, osim ako dermatolog ne prepiše da je obavezan.

Često čujem da “to je preterivanje, dovoljno je umiti se samo vodom”.

Prihvatićemo da ne mora uljani čistač ujutru, pre dnevne rutine, ali šta je sa večernjom negom? Čak i ako se ne šminkate, posebno sada u toku vrelih dana, nadam se da redovno nanosite SPF? Glavni saveznik u odlaganju starenja su upravo SPF preparati kojih na tržištu ima bezbroj – imate gušće, zatim srednje i laganije teksture, te više nemate izgovore kako se znojite ispod njih ili kako vam prave osećaj maske na licu…

Sve te preparate morate dobro skinutu sa lica, ne samo na moru i ne samo one koje sadrže boju i većini menjaju tečne pudere preko leta.

To znači da vam je uveče, i ako nemate šminku na licu, neophodan uljani čistač koji će u jednom potezu skinuti sve masnoće od SPF preparata i gradske prljavštine skupljene na licu.

Ne brinite,

uljani čistači za lice odlično uklanjaju ulja.

Svi vi sa masnom kožom odahnite, neće vam dodatno mastiti kožu, samo ćete uživati u rezultatima jer će dobro izabran preparat čak i da uravnoteži i smanji pojavu sebuma.

Nakon dvofaznog čišćenja lica koža ne sme da zateže niti škripi, naprotiv treba da bude glatka, gipka i mekana na dodir.

U priču o čistačima spadaju još i micelarne vode i tonici i maramice za skidanje šminke.

Više o njima pročitajte u narednom postu:

Micelarna voda i tonici | Čistači za lice: Deo II

Pa da zaključimo, da li su čistači za lice deo marketinških trikova?

Nisu, samo je bitno dobro ih izabrati i koristiti pravilno, a to će najviše zavisiti od stanja kože, količine šminke koju koristite i toga koliko vremena ste spremni da odvojite za beauty rituale koji će vašoj koži dati hidrataciju i prirodni sjaj.

U praksi se pokazalo ako ih koristite adekvatno, nakon njih će vam biti potrebno vrlo malo seruma i krema jer će koža koja se pravilo čisti i uveče i ujutru vremenom dobijati prirodno lep i zdrav sjaj.

You May Also Like

3 Comments on This Post

Snezana Jankov
February 9, 2023

Pratim Vase tekstove i jako su mi zanimljivi. Ono sto sam htela da Vas pitam je kakvo je Vase iskustvo sa upotrebom hidrogenizovane vode u kozmeticke svrhe. Sve vise vidim clanke na tu temu a sama bas nisam sigurna da znam mnogo o tome.

Milica Jevtić
February 11, 2023

Draga Snežana, iskreno nisam sigurna na šta tačno mislite?
Ali evo možda pomogne ovih par reči.Hidrogenizovane ili narodski rečeno filtrirane vode jesu blagodet za ceo organizam.
I sama u kući imam aparat ugrađen u kuhinji već godinama,te smo na taj način smanjili upotrebu flaširane vode.
Nosimo bočice gde god da krenemo, ne kupujemo u plastici pa se makar malo osećam bolje što sam bar tu ekološki osvešćena.
Pre aparata imali smo onaj bokal sa filterom koji je takođe dosta pomagao.
Sama hidrogenizovana voda jeste drugačijeg ukusa i meni jako prija.
Svesni ste i sami koliko dovoljan unos vode pomaže čitavom organizmu,pravilnom radu organa te samim tim
ne možete , a da ne vidite i promene na koži. Posebno kada je voda pročišćena,obogaćena vodonikom.
Ona postaje lepša, blistavija i jedrija jer je iznutra hidrirana.
Sad te varijante hidrogenizovane vode u spreju na koje Vi verovatno mislite,koje se koriste u tretmanima za uklanjanje fleka i za blistavost lica,… hmm – sigurna sam da su od koristi, svakako bolje i one nego ništa.
Ipak čvrsto verujem da kada je telo iznutra dovoljno ishidrirano zdravom vodom sve te bočice su onda samo dodatak nezi i održavanju hidratacije i spolja 🙂
Po meni prvo aparat ili bokal i dovoljan unos vode u telo, da se pročiste organi i ojača barijera kože iznutra, a kozmetika da sve to pojača 😉
Nadam se da sam makar malo pomogla?

Snezana Jankov
May 24, 2023

Citam tekstove na Vašem sajtu i sve mi se dopada i primenjujm dosta toga u svakodnevnoj nezi lica.Ovim putem bih htela da Vas zamolim da mi odgovorite da li imate neki kozmetički preparat na bazi hidrogenizovane vode jer sve više vidjam po internetu preparate na bazi tog tipa vode. Hvala unapred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories