fbpx

Micelarna voda i tonici | Čistači za lice: Deo II

Micelarna voda i tonici | Čistači za lice: Deo II

Micelarna voda i tonici (i maramice za skidanje šminke) spadaju u prethodnu priču o čistačima za lice.


Micelarna voda

Od kako su se pojavile na tržištu, micelarne vode o ne prestaju da privlače pažnju. Zgodne su za upotrebu jer prijaju svima i uklanjaju šminku jednim potezom. Jednostavno – natopi se tufer i kod skidanja šminke sa očiju zadrži malo na kapcima pre povlačenja, poteza da uklonite šminku.

Nemojte grubo trljati tuferom po licu, posebno ne oko očiju.

Budite nežne oko zone očiju, jer ta delikatna i nežna koža prva pokazuje znakove starenja.

Često se polemiše da li micelarne vode koristiti umesto vode bez krajnjeg ispiranja, sa čim se većina dermatologa ne slaže. Lekari su uvek pristalice starog, dobrog umivanja sa čistačem na bazi vode kao završni korak čišćenja lica.

Tonici

Tonike lekari često smatraju suvišnim preparatom i izbegavaju da ih preporuče. Ipak, puno žena voli tonike kako one hidratantne koje koristimo najčešće ujutru, tako i one takozvane kisele.

Hidratantni tonici za negu se koriste kao završni korak u rutini čišćenja. Natopi se tufer i pređe preko lica, vrata i dekoltea. Slobodno i preko očiju jer oni do kraja uklone sve nečistoće i fino hidriraju kožu.

Njih nije potrebno ispirati,

naprotiv, odlična su podloga za dalju negu to jest serume i kreme.

Kiseli tonici se zovu tako jer sadrže neku od kiselina koje rade finu eksfolijaciju (piling) kože, pomažu u rešavanju problema sa ožiljicima, flekama i fino glačaju bore. Najbolje je koristiti ih uveče sa obaveznim, toliko puta pomenutim SPF preparatima.

Njih nikako nemojte trljati po licu, već ih nanesite u početku na vlažan tufer i nanosite utapkavanjem u lice. Izbegavajte područje oko očiju da ne dođe do iritacije očiju i suza.

Tonike sa kiselinama uvek birajte uz pomoć stručnjaka.

Nemojte na svoju ruku kupovati i kombinovati kisele tonike, a posebno ne da sami kombinujete serume gde su koncentracije kiselina mnogo veće jer možete svoju kožu dovesti do ozbiljnih oštećenja i opekotina koje se jako teško leče.

Maramice za skidanje šminke

Micelarna voda i tonici nisu kritikovani od strane stručnjaka nasuprot maramica za skidanje šminke. One su proizvod koji stručnjaci najčešće neodobravaju.

Slažem se sa time i neka vam one budu izbor samo u hitnim situacijama kada nemate vremena i uslova za pravilno čišćenje lica. Nikako da bude redovan korak nege kože.

Šta od svega pomenutog izabrati zavisi od vašeg stanja kože, koliko šminke nanosite i generalno koliko ste vremena spremne da odvojite na pravilno čišćenje lica. O čistačima pročitajte više u prethodnom postu:

Čistači za lice: Dvofazno čišćenje lica – Оbavezan deo rutine ili ne?

Dobro proverite stanje na policama.

Nije potrebno dodatno lagerovanje još jednog nepotrebnog preparata. Poenta je znati kojih par su prava stvar za vas, vaše stanje kože, budžet i rezultat koji želite da postignete.

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories