fbpx

Pigmentacija kože i koraci nege

Pigmentacija kože i koraci nege

Pigmentacija se odnosi na promenu boje kože. Naša koža dobija boju iz pigmenta koji se naziva melanin, a njega proizvode ćelije poznate kao melanociti i njih ima u koži, očima i kosi.

Svi imamo različite nivoe melanina zahvaljujući genetici. Preko 150 gena utiče na boju naše kože direktno i indirektno i tako je predodređuje. Kada to znamo, ne postoji mnogo toga što možemo da uradimo da se izmeni prirodna pigmentacija kože. 

Međutim, kada telo proizvodi više melanina koža postaje na nekim delovima tamnija – hiperpigmentacija. Kada ne proizvodi dovoljno, koža postaje svetlija – hipopigmentacija.

Ovo su stanja koja uglavnom zahtevaju specifičnu negu i tretmane i na koja možemo delimično da utičemo.

Koji su uzroci pigmentacije kože?

I hiper i hipo pigmentacije mogu biti uzrokovane genetikom, poremećajima kože (upalni procesi poput ožiljaka od akni i sl.) ili povredama.

Ipak, hiperpigmentacija se dešava skoro svima sa starenjem kože i stalnim izlaganjem suncu i UV zracima koji stimulišu proizvodnju melanina i vremenom mogu da izazovu pojavu tamnih mrlja na koži poznatih kao senčeve pege ili staračke pege.

Čest uzrok hiperpigmetacije je i disbalans hormona, trudnoća kao i neki lekovi (npr.  kontraceptivne pilule).

U toku trudnoće kod mnogih žena (i sama sam prošla kroz ovu fazu dva puta) se pojavljuju tamne mrlje na licu i telu. Ovo stanje se naziva melazma i srećom često nestaje samo od sebe nakon porođaja. Međutim neke fleke ostaju trajno i moramo ih tretirati pažljivije.

Pigmentacija kože – kako tretirati fleke na licu?

Ono što uvodimo kada želimo da tretiramo fleke na licu su svakako kiseline u preparatima. To su Alfa-hidroksi kiseline poznatije kao AHA kiseline, uključuju glikolnu kiselinu, bademovu kiselinu, limunsku kiselinu, mlečnu kiselinu i druge.

Mlečna, bademova su najnežnije i sa njima treba početi.

Uvođenje preparata sa kiselinama treba da bude postepeno i da se lagano dograđuje koncentracija posmatrajući reakciju i promene na koži.

Možemo ih uvoditi i ujutru i uveče uz obavezno korišćenje SPF faktora, iako ja lično više volim veče za preparate sa kiselinama, a ujutru blaže nešto i SPF.

Počnite sa jednim preparatom (gel, tonik) pa postepeno dodajte u rutinu i ampule, serume, kreme. Dajte vremena da koža odreaguje i pokaže šta joj prija, a šta ne.

U nastavku predlog mog favorita među preparatima koji sadrže neku od kiselina a vezani su za prvi korak nege a to je čišćenje i toniranje lica.

Elemis Dynamic Resurfacing Facial Wash

Koje kiseline su dobre u tretiranju fleka?

  • Glikolna kiselina je najmanja molekula i najviše može da iritira, a dešava se često i pogoršanje na početku primene, koje samo treba prevazići.
  • Beta-hidroksi kiselina poznata kao salicilna kiselina koja se može naći u kremama, serumima i sredstvima za čišćenje lica, prija masnoj i nečistoj koži. Maksimalna koncentracija salicilne kiseline je 2% u kozmetici i često dehidrira kožu
  • Retinoinska kiselina poznata kao Retin – A, to je oblik vitamina A koji se nalazi u kremama i gelovima za lice. Najdelotvorniji je u tretmanima akni i fleka na licu.

Retinol je proizvod koji će vam kada čitate privući najviše pažnju jer je najbolji za eliminisanje fleka. Ipak, uz svu želju, morate biti obazrive i početi sa niskim procentima retinola u preparatima 0,1% i lagano težiti do 1%.

Koliko god mislile da je vaša koža istrenirana i jaka, nemojte se igrati same jačim koncentracijama bilo kojih od kiselina jer može da izazove dodatne dermatoze i čemu onda sav trud.

Pogledajte ovaj video gde vam demonstiram kako se nanose kiseli tonici (tako zovem sve tonike koji sadrže neku od kiselina): 

Ukoliko se koža buni napravite pauzu i sačekajte par dana da se smiri. Ako se uporno bude bunila, možda niste osoba za ovakvu negu, ali ne očajavajte. Uvek imamo specijalne tretmane kojima ćemo makar ublažiti, ako ne i skroz eliminisati fleke,a o njima u nekom narednom tekstu.

Ukoliko imate nekih specifičnih pitanja vezana za ovu ili drugu temu kada je u pitanju nega kože, korišćenje određenih proizvoda itd, uvek se možete javiti za lične konsultacije kao najsigurniju opciju da dobijete savet i preporuku lično za sebe ili poklonite nekoj dragoj osobi.

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories