fbpx

Nega kože uz pomoć ulja za telo

Nega kože uz pomoć ulja za telo

Naučili smo šta dobijamo od losiona i mleka za telo, ali ulja za telo savršeno mogu da zaokruže vaš kućni spa ritual.

Najbolje ili najzahvalnije ulje za početak je svakako Arganovo ulje jer odgovara svim tipovima kože. Ako se pitate po čemu se ulje za telo razlikuje od losiona ili mleka  odgovor leži u njegovom sadržaju masti. 

Ulja sadrže nekoliko vrsta masnih kiselina. Neke od najvažnijih među njima su poznate i kao omega-6 i omega-9 masne kiseline koje  su važne za zaštitu naše kožne barijere, pomažu u borbi protiv oštećenja od sunca i starenja kože.

Kako da izaberete ulje za telo?

Da biste izabrali adekvatno ulje za telo, prvo pitanje je koja mu je namena.

  • Ulja sa visokim sadržajem vitamina A, C i E ​​su među najefikasnijim za zaštitu od slobodnih radikala i proizvodnju kolagena.
  • Ulje pšeničnih klica nudi jednu od najviših koncentracija vitamina E i može imati velike koristi za kožu sklonu suvoći i strijama. 
  • Elemis Japanese camellia body oil na primer je divno ulje za negu kože u trudnoći i sprečava nastanak strija. 
  • Ulja mogu da pomognu u borbi protiv celulita, da opuste napetost u mišićima i zato su idealna za masažu. 

Ulja za telo su često masnija i teža, zato ja volim da odvojim ulja za lice od ulja za telo.

S tim što sva ulja za lice koja vam ne prijaju itekako možete da iskoristite za telo, bilo da ih nanosite direktno na kožu ili mešate sa mlekom ili kremom kako biste pojačale teksturu.

Da ne bude zabune, i ulja za kožu tela možete da nanosite samostalno ili da ih mešate sa mlekom ili kremom za telo tako što ćete nekoliko kapi ulja dodati u mleko. Ne preterujte, jer ako hoćete baš masniju komponentu onda neka ide samo ulje, zar ne?

Kako se ulja koriste?

Samostalno, ulje se nanosi ili odmah nakon tuširanja na vlažnu kožu i sačekate da koža malo upije da ne biste letele po kupatilu i daleko bilo doživele neki pad i povredu. Takođe možete blago utapkati vodu i na vlažnjikavo telo umasirati ulje.

Obe varijate su bolje nego nanošenje ulja na suvu kožu tako nećete dobiti maksimum od ulja.

Neka ulja se sipaju u kadu sa vodom i koriste se kao kupke i onda nema tuširanja nego direktno iz kade utapkavamo vodu i spremne smo za pidžamu ili haljinu – zavisno od trenutka. 

Prvo se istuširate da skinete nečistoće sa tela i onda punite kadu da uživate u blagodetima kupki. Ukoliko kupke koristite samo za odmor i relaksaciju, a ne za hranjenje kože raznim uljima ili mlekom za kupanje onda ćete se svakako istuširati na kraju.

Bonus savet – masirajte svoje telo prilikom nanošenja ulja. Iako su masaže lica važne, trebalo bi da ugađate i opuštate i svoje telo. Usredsredite se na područja na kojima imate najviše napetosti, poput ramena i plećki, a svakako masirajte i listove i stopala.

Preporuke ulja za telo

Ne koristite ulja ako imate previše masnu kožu ili izaberite neko baš lagano ulje poput arganovog što odgovara svima. Izbegavajte ulja tokom vrelih dana i noći jer će izazvati dodatno znojenje što zna da bude vrlo neprijatno. Ne koristite ulja prilikom sunčanja jer znaju da izazovu ozbiljne opekotine.

Još jednostvanije je da nastavite da osluškujete svoju kožu i dajete joj ono što joj treba i prija. Ulja koja sam probala i volim da im se vraćam su:

Cena ulja za telo varira upravo u zavisnosti od sastava. Ukoliko se koriste jeftinija mineralna ulja i cena će biti manja, ali ono što svakako uvek treba da bude reper za kvalitet je da u idealnom slučaju koža savršeno upije ulje za telo i ne ostane onaj neprijatan masan osećaj na koži. Zato, birajte pametno!

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories