fbpx

Nega kože pod maskama tokom jeseni

Nega kože pod maskama tokom jeseni

Već duži period primorani smo da nosimo maske tokom čitavog radnog dana. S jedne strane to je potrebno da bismo zaštitili sebe i svoje najbliže, ali s druge strane, kako treba da izgleda nega kože pod maskama u ovim jesenjim danima?

Većini nas se često javljaju razne dermatoze: pojačani svrab, kontaktni dermatitis, koprivnjača, akne. Stalno pominjemo koliko je nega kože važna, kako je lepo da smo doterane i našminkane – ali kako izbeći ove probleme?

Ako ste pod maskom većinu dana – zaboravite na teške pudere i preparate za negu!

Kakve preparate koristiti?

Idealno je da preparati budu vodeni, lagani i fluidni. Dobar izbor su i gel kreme posebno ako sadrže aloju ili pantenol. Ovi sastojci smiruju upalne procese na koži. 

Preparate treba naneti bar pola sata pre nego izađemo iz kuće, kako bi koža uspela sve da upije. Masku je neophodno menjati ili redovno prati ako koristimo pamučnu, da bismo izbegli dodatne bakterije.

Šta raditi ako se jave alergije?

Ukoliko se jave alergije ili su iritacije i svrab nepodnošljivi, probajte sa nesedativnim antihistaminicima. (Napomena: koristite ih uvek uz nadzor lekara, nisam rada da koristimo bilo kakve lekove na svoju ruku.)

Ukoliko ne možete bez pudera neka vaš izbor bude SPF krema koja ima blagu nijansu u sebi. Tako ćete izbeći dodatni proizvod koji bi opteretio kožu.

Akcenat šminke neka bude na očima, igrajte se bojama i pokušajte makar tako da sebi ulepšate dane. Usne negujte redovno balsamima jer je i njihovo isušivanje pojačano od marta meseca.

Zaboravite na agresivne čistače i sapune za lice, na hemijske i mehaničke pilinge. Sve treba da  prilagodite osetljivoj i iziritiranoj koži.

Protiv osipa, moja preporuka je La Roche Posay  Cicaplast balsam ili gel koji će smiriti i ublažiti upalne procese bukvalno preko noći.

Dobar izbor mogu biti i drugi dermokozmetički brendovi koji imaju u ponudi preparate za osetljivu, netolerantnu i atopičnu kožu.

Kako tretirati aknoznu kožu?

Aknozna koža je najugroženija u ovoj situaciji jer ne može da diše slobodno, često je vlažna pod maskom.

Koža sklona aknama mora se tretirati dodatnim preparatima za negu aknozne kože. Ja uvek rado preporučujem linije: La Roche Posay Effaclar, Noreva Actipur i Vichy Normaderm.

Ostajte mi dobro i zdravo!

fotografije Romano Grozic

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories