fbpx

Pravilna nega kože: 3 osnovna koraka

September 23, 2020
by
in BLOG
No Comments
Pravilna nega kože: 3 osnovna koraka

Koliko god da se piše i priča na temu Nega kože uvek se provuku neka dodatna pitanja za koja se misli da su jednostavna i da to svi znaju, dok je realnost drugačija. Dešava se često da žene koje se površno zanimaju za negu kože imaju nedoumice koji su to zapravo pravilni koraci nege kože.

Koji su proizvodi neophodni kako bismo bili sigurni da se adekvatno negujemo? Nije suvišno ponoviti da se sa tipom kože rađamo, a stanje kože tretiramo tokom života i spram stanja kože biramo preparate. Pa da krenemo.

Tri osnovna koraka nege kože su: čišćenje, toniranje i hidratacija kože. Idealno je ove korake sprovoditi kako ujutru tako i uveče.

ČIŠĆENJE KOŽE

Prvo treba reći da razlikujemo nekoliko stanja kože i to: normalna, dehidrirana, suva, mešovita i masna.

Pravilna nega kože počinje čišćenjem, što podrazumeva pranje lica čistačem izabranim spram stanja kože. To treba da bude gel ili pena za umivanje. Čvrste sapune treba izbegavati za čišćenje kože jer remete PH kože.

nega kože

Njihovo korišćenje se savetuje samo u slučaju da je to preporuka od strane dermatologa kao deo lečenja kože.

Sve žene koje se šminkaju, večernje čišćenje treba da započnu skidačem šminke. To može biti mleko za skidanje šminke, balsam za čišćenje lica, micelarna voda i slični preparati.

TONIRANJE KOŽE

Toniranje podrazumeva dodatno hidriranje kože tonicima ili termalnim vodama. Ovaj korak većina žena izbegava. On je zapravo jako bitan jer je upravo nedostatak vode glavni uzrok propadanja tonusa i jedrine kože. Dosta žena koristi micelarnu vodu, što je u redu ukoliko ste primetili da to vašoj koži prija.

Koje tonike koristiti?

Tonici koji se koriste za ovaj korak nege kože treba da su bez alkohola kako bi mogli da hidriraju i predeo oko očiju. Ukoliko ipak tonik koristite za regulaciju sebuma, a koji sadrži u sebi alkohol, izbegavajte područje oko očiju. Pored peckanja ovakva vrsta preparata može ektremno da isuši područje oko očiju.

Dakle, nakon prvog koraka i čišćenja lica, nanesemo tonik tuferom ili naprskamo, u zavisnosti od pakovanja. Umesto tonika odličan izbor mogu da budu termalne vode.

Preporučljivo je da ih prskate više puta u toku dana, čak i preko šminke jer je hidratacija i više nego dobrodošla kada govorimo o odlaganju starenja kože.

nega kože

HIDRATACIJA

Treći korak je hidratacija ili nanošenje kremice za područje oko očiju i kreme na lice, vrat i dekolte.

Ukoliko nemate prevelike potrebe i ne osećate zatezanje kože uveče nakon čišćenja lica, naprskajte tonik ili termalnu vodu. Neka to bude noćna nega.

Prilikom izbora teksture kreme za lice tu je zapravo glavno pitanje kakvo je vaše trenutno stanje kože, a ne koji tip kože imate.

Brojni su faktori koji utiču na stanje kože. Samo neki od njih su: godišnja doba, menstrualni ciklus, pubertet, menopauza i slično.

U zavisnosti od toga, ponekad je potrebno promeniti kreme po teksturi. Dosta žena će na prvu reći da ima suvu kožu, ali se u većini slučajeva radi o dehidriranoj koži kojoj je potrebna vlaga, a ne masnoće. 

Ukoliko imate nekih specifičnih pitanja vezana za negu ili šminkanje, korišćenje određenih proizvoda itd, uvek se možete javiti za lične konsultacije kao najsigurniju opciju da dobijete savet i preporuku lično za sebe ili poklonite nekoj dragoj osobi.

Zašto je ovo važno?

Ukoliko imamo kombinovanu kožu, a dehidriranu, i uporno uzimamo masnije kreme umesto onih sa visokim procentom vlažnosti, možemo dodatno da napravimo problem. Dolazi do zapušavanja pora i pojačava se masnoća kože. To je jedan od primera gde žene često greše.

Druga česta greška je nekorišćenje krema za lice pod izgovorom da imaju masnu kožu. Istina je da upravo toj masnoj koži je neophodna hidratacija. Pravi izbor u tim slučajevima je fluidna tekstura kreme za hidrataciju. Ona neće zapušiti pore i opteretiti kožu, a mnogo će značiti za negu i koža će vam biti zahvalna.

U zavisnosti od stanja kože ćemo birati i tonike i micelarne vode. Cilj je da adekvatnom negom dovedemo kožu u idealno stanje dnevnom rutinom.

Ono što se preporučuje ukoliko želite dodatnu negu za sebe, a bez odlaska kod kozmetičara, jeste da u svoju rutinu uključite i korišćenje seruma i eliksira za lice. Oni se na kožu nanose nakon čišćenja, a pre primene kreme za lice.

Kada pričamo o intervencijama kod dermatologa, kao što su fileri, botoks i slično, imajte na umu da sve to mnogo duže traje i deluje mnogo prirodnije ako se radi na negovanoj koži.

Ako želite da saznate detaljno kako da se negujete i šminkate, koje preparate da koristite u skladu sa svojim potebama, stanjem kože, budžetom itd – moje edukacije vam u tome mogu pomoći.

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories