fbpx

Uzroci pigmentacije kože

Uzroci pigmentacije kože

Uzroci pigmentacije kože mogu biti genetski i/ili mogu nastati kao poremećaji na koži usled upalnih procesa od sunca, akni, ožiljaka i sl. Takođe, uzroci pigmentacije kože mogu biti i povrede.

Sama pigmentacija odnosi se na promenu boje kože. Svi imamo različite nivoe melanina zahvaljujući genetici. Kada telo proizvodi više melanina koža postaje na nekim delovima tamnija – hiperpigmentacija. Kada ne proizvodi dovoljno, koža postaje svetlija – hipopigmentacija.

Ovo su stanja koja uglavnom zahtevaju specifičnu negu i tretmane i na koja možemo delimično da utičemo.

Uzroci pigmentacije kože – hiperpigmentacija i melazma

Hiperpigmentacija se dešava skoro svima sa starenjem kože i stalnim izlaganjem suncu i UV zracima koji stimulišu proizvodnju melanina i vremenom mogu da izazovu pojavu tamnih mrlja na koži poznatih kao senčeve pege ili staračke pege. Čest uzrok hiperpigmetacije je i disbalans hormona, trudnoća kao i neki lekovi (npr.  kontraceptivne pilule).

U toku trudnoće kod mnogih žena (i sama sam prošla kroz ovu fazu dva puta) se pojavljuju tamne mrlje na licu i telu. Ovo stanje se naziva melazma i srećom često nestaje samo od sebe nakon porođaja. Međutim neke fleke ostaju trajno i moramo ih tretirati pažljivije.

Ono što uvodimo kada želimo da tretiramo fleke na licu su svakako kiseline u preparatima.

Uvođenje preparata sa kiselinama treba da bude postepeno i da se lagano dograđuje koncentracija posmatrajući reakciju i promene na koži. Opširnije o temi i tretmanu pročitajte u članku: Pigmentacija kože i koraci nege.

Verujte svojoj koži, pokazaće vam šta joj prija ili ne prija.

Ukoliko se vaša koža buni, napravite pauzu i sačekajte par dana da se smiri. Ako se uporno bude bunila, možda niste osoba za ovakvu negu, ali ne očajavajte.

Ukoliko imate nekih specifičnih pitanja vezana za ovu ili drugu temu, uvek se možete javiti za lične 1-1 konsultacije kao sigurnu opciju da dobijete profesionalan savet i preporuku.

Imate li vi iskustva sa hiperpigmentacijom, hipopigmentacijom ili melazmom? Koji su bili ili jesu vaši uzroci pigmentacije kože?

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories