fbpx

Parfem kao najsuptilniji oblik zavodjenja

March 9, 2017
by
in BLOG
No Comments
Parfem kao najsuptilniji oblik zavodjenja

Parfemska industrija ima bogatu istoriju. Na stvaranju jednog parfema radi čitav tim stručnjaka, te nije na odmet da sa vama podelim saznanja koja sam stekla u srcu parfemske insdustrije u Francuskoj, upravo od tih stručnjaka, u periodu kada sam radila kao Beauty Trainer za Yves Saint Laurent.

Većina nas parfem naprska, onako na brzaka dok izleće iz kuće, ne razmišljajući preterano o količini a ni o poruci koju parfemom šaljemo.  I sama to često radim. Međutim, parfem je vrlo moćno oružje i ako ga ne koristimo pažljivo, možemo da se urežemo u nečije sećanje na način na koji možda ne želimo, a da toga ni ne budemo svesni.

Istina je da će vas ljudi često prepoznati po mirisu ili prepoznati da ste to vi po parfemu, iako im niste u vidnom polju. Vaš parfem treba da ispuni vašu auru, a to znaci nekih 30cm oko vaše ose ili na odstojanju koje ugrubo odgovara dužini vaše ispružene ruke. Sve van toga smatra se napadnim i nepristojnim korišćenjem parfema.

Jačinu i trajnost nekog mirisa odredjuje koncentracija parfemskog ulja i u zavisnosti od te koncentracije,  mirise delimo na kolonjske vode (danas popularne body mist sprejeve čija je trajnost do 2h, a koji pretežno služe da hidriraju i blago namirišu celo telo), toaletne vode koje traju  od 4h do 6h i parfemske vode, od 6h do 8h. Najintezivniji su parfemi, najduže trajnosti (od8h do 10h), a nekada možemo da ih osetimo čak i nakon kupanja, jer znaju dugo da se zadrže na koži. Kod nas se u prodaji nalaze retko, upakovani u vrlo malim mililitražama (do 15ml) i  dosta visokih cena.

Trajnost nekog mirisa poprilično zavisi i od stanja vaše kože. Masna koža duže zadržava miris, ali zna i da promeni orginalnu notu, dok na suvoj koži miris obično bude precizniji ali kraće traje, jer suva koža brže upija parfeme. Kako bi dodatno produžili trajanje mirisa tokom dana, dobro je da vam boćica parfema budi pri ruci dok se oblačite, tačnije dok ste još u vešu. Naprskajte parfem na ručni zglob, grudi, iza ušiju, podlaktice, članka noge i iza kolena. Nemojte trljati parfem jer miris tako postaje diskretniji.

Dok se oblačite garderoba će upiti miris, i svaki put u toku dana kako se budete pomerali i kako garderoba bude “igrala” oko vas, osećaćete kako parfem nailazi u talasima. Na taj način miris će imati svoju pun intenzitet, a vaša garderoba će ostati bez ružnih često i trajnih fleka, koje parfemi mogu da izazovu ako se prskaju direktno na materijal.

Ekstra savet

Ukoliko kupujete parfemske vode u setu gde dobijate, mleko za telo i gel za tuširanje sa istom mirisnom notom, mleko naravno iskoristite da dodatno pojačate parfem mažući ga na celo telo, ali gel za tuširanje iskoristite da u njemu potopite veš i čarape, jer će tako mirisna nota biti još intezivnija i trajnija.

Kada biramo parfem, najčešće prsnemo na tester papirić pa ga odmah približimo nosu i udahnemo. Tada uglavnom prvo osetimo alkohol, koji može zavarati utisak o mirisu, a bogami dovesti i do glavobolje. Da bi smo resetovali čulo mirisa dobro je pri ruci imati kesicu sa kafom koja će neutralisati miris. Tester papirić ka nosu treba prinositi polako, tako da možete da ga zaustavite na odstojanju na kojem osetite miris,  jer je to miris koji ćete širiti.

Parfemi vremenom menjaju miris i mogu da se pokvare, s toga  ih ne čuvajte za specijalne prilike već učinite svaki dan specijalnim i živite život punim plućima :).

Moj trenutni favorit i predlog za proleće 2017 je novi parfem kuće Guerlain, Mon Guerlain. Parfimer Therry Wasser, kompoziciju je bazirao na tri ključna sastojka: vanili, lavandi i sandalovini koje je okružio jasminom i buketom belog cveća. Rezultat je jedan pre svega ženstven i kvalitetan miris koji igra na kartu modernog, pa čak i komercijalnog, što se mnogim ljubiteljima legendarnih Guerlain mirisnih ostvarenja možda neće preterano dopasti, međutim može da se pokaže kao i te kako dobar potez za ovu kuću. U prolazu kraj parfimerije, obavezno svratite da ga omirišete, pa mi javite vaše utiske :).


Photo credit Jelena Đukić

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories