fbpx

Kako zavoleti sebe: U šezdesetim

December 31, 2016
by
in BLOG
No Comments
Kako zavoleti sebe: U šezdesetim

Današnjim tekstom završavam serijal “Kako zavoleti sebe”. Bilo je neizbežno da u ovom tekstu gostuje baš Dragana, a kada ga pročitate do kraja biće vam jasno zašto. Svojevremeno sam čula kako je direktor jedne renomirane kozmetičke kuće žene posle menopauze nazvao “tinejdžerke sa kreditnom karticom”. Izraz mi se svideo jer one upravo to i treba da budu budući da su iškolovale decu, neke su pred penzijom, a neke već odavno uživaju u zasluženoj mirovini. Na svojim radionicama često baš njima preporučujem adekvatnu negu i šminku spram godina, a Dragana će vam otkriti kako da probudite dete u sebi. Meni preostaje da vam čestitam praznike, sa nadom da sam vas bar malo motivisala da uživate u životu punim plućima. Obećavam da ću nastaviti i u sledećoj godini :).

_mg_6548
“Moja divna čarobnica sa četkicama – Milica Jevtić mi je dala zadatak da napišem nešto o lepoti i nezi u šezdesetim.  Ustvari, pisaću,   bez Milicinog odobrenja ,  o sticanju lepote sa zrelošću i kako se unutrašnji doživljaj lepote menja sa punoćom života. Pitaju me da li sam pro age ili anti age? Ova dilema kod nekih žena prestaje sa zrelošću a kod od nekih traje večno.  U tridesetim nisam uopšte imala tu dilemu – nisam razmišljala o godinama.

U četrdesetim sam bila anti age i izgledala sam najbolje u životu. Treninzi, gladovanje, tretmani… full time job i nikad zadovoljna! Borba protiv godina pegla bore i smanjuje celulit, ali daje jedan izraz koji sve poništava – strah u oku i  overdone imidž – nameštam šal pola sata da izgleda kao da sam ga nonšalantno prebacila. I onda, velikom brzinom, ni trepnula nisam – dođu moje divne pedesete. Šta ću sa njima, pitala sam se ja mojim dečijim glasićem. One ne stoje uz moju prirodu, uz moje želje i snove. Prihvatila sam ih kao da nisu moje, kao da mi je neko uručio na čuvanje i još ih nisam smestila gde pripadaju a već se približavaju šesdesete!

Da li da se foliram da sam pro age sada kada više nemam izbora? Da li da pustim stomak i prestanem da idem na tretmane jer sam shvatila da je korisnije da čuvam pare za lekare? Naravno da ne, kaže moj dečiji glasić, devojčica u meni koja još uvek  želi puno stvari i sanja snove koje živi. Nisam pro age, ja sam pro body&soul. Ja sa ZA sve ono što prija mom telu, mom oku da vidi u ogledalu i mojoj duši da bi sijala u oku. Ne nameštam šal više pola sata jer znam da će se sam namestiti kako treba.

Ne terorišem svoje telo predoziram treninzima, ne izgladnjujem ga, nemam strah da mi izmiče život jer nemam vremena  da se plašim. Živim! Baš onako kako sam izabrala. Starim, baš onako kako mi pripada, jer u ovim mojim godina se na licu vidi ko sam, a ne da li imam bore. Naravno, da želim da izgledam super, da se razumemo. Samo kažem da to ide iznutra i da je to minuli rad. Koliko moj život ima smisla je pitanje koliko sam stara. Da li sam oprostila sebi i drugima, da li sam zahvalna na svakom danu, jer mnogi moji dragi te dane ne žive, a bili su mlađi od mene, da li preuzimam odgovornost za svoju sreću su anti age tretmani!

Evo nekoliko meni najdražim body&sou tretmana koji preporučujem za 2017. godinu:

1.Smeh nam pravi divne bore oko očiju koje nam daju šarmantan I prirodan izgled! Pored toga to je idealan način da podignemo ličnu vibraciju i da zračimo pozitivno na ljude oko sebe. Smeh je najbolji anti aging tretman, antidepresiv, antistres i najbolja zaštita od energetskih vampira, zabrinutih negativaca i foliranata. Oni smeh jednostavno ne mogu da podnesu. Zato, smejte se grohotom i pročistite prostor oko sebe!

2.Zahvalnost opušta donju vilici I vraća ženstveni izraz lica. Ona nas vraća suštini života i vraća nam pažnju na dobre stvari koje imamo. Mnoge stvari kojima smo okruženi podrazumevamo i svoju pažnju usmeravamo na ono što nemamo.  Zapišite stvari za koje ste zahvalni. Možda će spisak u prvom trenutku biti kratak, ali kako nastavite da razmišljate- tu je toliko toga! Kada biste dobili sve ono za čim čeznete, a izgubili samo neke stvari sa liste koju ste sastavili – verovatno ne biste bili srećni.

3. Reciprocitet nam daje lepo držanje, jer nam je glava uvek visoko. Reciprocitet je osnova svih odnosa i počinje od nas. Kada mislite da ne dobijate nešto što želite od drugih – počnite vi da dajete! U dobu u kome su vrednosti poljuljane, a individualizam preterano izražen, niko nas ne uči da dajemo samo zato da bismo poštovali osnovni princip života – da dajemo ono što želimo da vam se vrati.

4. Sjaj u oku nam stvaraju male stvari koje činimo svaki dan! Brinite o sebi, uradite svaki dan nešto što će učiniti vaš život ispunjenijim i uspešnijim. Zapišite u svoj planer:  sastanak sa sobom i odvojte vreme za najvažniju osobom koju znate!  Videćete da  će ti svakodnevni rituali stvoriti zadivljujući rezultat. Ko to može učiniti umesto vas?
Slavite svaku godinu jer se život u godinama života računa, a ne koliko ih ima!

Volim vas
Dragana Jovanović ”

 

photo credit Jelena Djukić

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories