fbpx

Nega kože od prvog dana života

February 7, 2018
by
in BLOG
No Comments
Nega kože od prvog dana života

Dana 6. decembra 2017, primljena sam u GAK Narodni front, u 03:34 ujutru. Konstantin mi je bio u naručju u 03:50.

Dobro ste pročitali, sve se desilo brzinom svetlosti, čak nisam sigurna ni kako bih vam sada sve prepričala. Možda je to bio samo splet okolnosti, jer su me par sati ranije vratili iz istog tog Fonta kući, s rečima: “Nećeš ti još, dodji u petak…”, a možda je bilo i do mog previsokog praga bola, uglavnom ja sam do zadnjeg časa čekala da krenu kao ti nesnosni bolovi i umalo se nisam porodila u taxiju.

Sigurno je i do babice Biljane Đurić, koja mi je pružila maksimalnu podršku i pomoć, bila vrlo smirena i profesionalna, iako sam primljena u zadnjem momentu kao hitan slučaj (znate one naše predrasude kada na prijemu pročitaju 40 godina i prvo dete, samo što ne alarmiraju načelnika jer gde to može da prođe glatko i bez komplikacija – još uz to insistiram da suprug bude sa mnom, bez obzira što se sve dešava u 15minuta).

Neko mi kaže blago tebi ti si ona retka srećnica, neko ne veruje, ali ono što ja želim da ponovim drage moje je da je sve u našim glavama. Svaki bol pojačavamo strahom i sumnjom u sebe I da nešto ne možemo.

A možemo, o,da, toliko sve možemo samo je važno da odlučimo i da se opustimo. Kao što sam vam već pisala, dete sam želela JA, ne da sačuvam brak i ispunim društvene norme. I  valjda je sa takvom postavkom stvari, sve išlo lakše.Možda to nema veze sa pragom bola već da sam ja prosto sve te  promene, bolove i neprijatnosti koje donose trudnoća i porođaj prihvatila, bez kukanja i povlačenja pred istim.

Sve ovo je lako prihvatiti i sprovesti kada si sam i brines samo o sebi, međutim kada ti stave u naručje živo biće od 3,5kg koje sada zavisi samo od tebe, sve te stigne i strah i briga i sumnja kako ćeš, da li ćeš se snaći, koliko ćeš samo grešaka napraviti?

U tim trenucima, samo sam mislila na moju mamu, koliko je ta žena snažna i hrabra posebno poslednjih  47 godina od kako je majka. Nikada nije zakukala da joj je nešto teško, da ne može, da ne zna kako će. Mi pripadnici današnjih razmaženih generacija (ovde i sebe ubrajam ) padamo na prvoj prepreci, a imamo sve, za početak Pampers, a onda i veš mašine, sudomašine i druge „alatke“, privatne lekarske ordinacije kada su hitne stvari u pitanju i naravno Google.

Da se vratim na temu, tako je i mene uhvatila nemoć kada sam stigla kući sa bebom. Plakala sam dva dana od emocija, straha, brige, pada adrenalina…..e treći dan sam se sakupila i rekla sama sebi: „Okej, krećemo u nepoznato, nije ti prvi put, ti to možeš“.

Priznajem imam ogromnu pomoć i podršku svog supruga koji nije dozvolio da prepustimo baš sve prirodi. Angažovali smo predivnu Draganu Jovanović, pedijatrijsku sestru (radi na odeljenju Apartmani Narodni front, ukoliko nekom bude trebala njena podrška). Dolazila je desetak dana i vodila računa o pupku, dala pregršt korisnih saveta od presvlačenja, kupanja pa do generalne higijene bebe.

Svi mi to mislimo da znamo, ali kad treba sve to da sprovedeš na onom malom goluždravom pilencetu, mekanom i nežnom, ukočiš se a da nisi ni počeo. Njeno iskustvo, nama je bilo zlata vredno.

Istina je da ima velike koristi kad kasnije rodiš (u odnosu na prijateljice), pa dobiješ sve što ti treba i ne moraš da ostavljaš bubreg u prodavnici dečije opreme, imaš koga da okreneš u pola noći  kada te uhvati panika, te ovde specijalno HVALA Ani Kovačević, Jeleni Dorotki von Ehrenwall i Danijeli Vranješ na strpljenju i što nesebično dele svoja iskustva i prava su podrška novopečenoj mami.

Mnogo je lakše kada nisi sam i kada imaš podršku kako od prijatelja tako i od brendova koje biraš za negu i razvoj svoje bebe. Ovo posebno naglašavam jer se bavim edukacijom za negu kože čitavu deceniju, ali kada su bebe u pitanju nisam bila sigurna  koliko često ga treba kupati, koji prašak i omekšivač izabrati i gomila drugih nedoumica. Posebno što je moj bebac rođen sa izuzetno suvom kožom, stopala šake i prstići su mu se doslovce ljuštili, toliko da sam se baš brinula. Objasnili su mi da ima neke veze jer je rođen skoro pred sam termin, pa nešto u vezi plodove vode. Iskreno to baš nisam skroz razumela, ako neko zna o čemu je tačno reč, neka ostavi komentar sa objašnjenjem zašto se to dešava kod novorođenčadi.

 

Jedino u šta sam bila sigurna je izbor kupke i mleka za telo. Ostala sam sa La Roche Posay brendom iz više razloga. Ne samo zato što verujem u kvalitet proizvoda koje imaju u ponudi, već i zato što je sastav zaista idealan za ultra osetljivu kožu. Sve proizvode iz Lipikar linije sam nastavila da koristim jer je podjednako važno čime se negujete i nakon porođaja, koža i dalje trpi velike promene. Jedino sam zamenila uljanu kupku sa gelom za tuširanje jer sada hormoni divljaju pa mi više prija tekstura i prozračnost gela za tuširanje.

Za njega sam ipak izabrala Lipikar Syndet AP+ za kupanje i Lipikar Baume AP+ balzam za negu kože. Imala sam sreću da naletim na divnu farmaceutkinju u apoteci koja mi je predložila i objasnila zašto da ipak uzmem Lipikar Baume AP+. Da će bebinu kožu pravilno ishraniti i hidrirati zbog čega će koža biti otpornija na spoljašnje uticaje . Da je ovo jedina nega koja se može koristiti od prvog dana života, a da ima dejstvo na uravnotežavanje svih onih “životinjica“  🙂 , mikroorganizama odnosno bakterija koji žive na površini naše kože i čija je uloga pored zdravlja kože i u prevenciji eventualnih problema sa njom. Lipikar Baume AP+ sadrži čak 50 La Roche Posay termalne vode, a pored nje i kompleks aktivnih supstanci ( karite buter, ulje kanole, glicerol… ) koji zajedno hrane i hidriraju kožu bebe. Zbog gore pomenute jako suve bebine kože po rođenu nisam razmišljala ni sekund pri odluci.

Bebac i ja se iz dana u dan sve više vezujemo, pošto ga dojim svi jači mirisi ne dolaze u obzir te je Lipikar još nešto što nas povezuje jer isto mirišemo (a priznaćete ni jedan parfem ne može da se takmiči sa mirisom bebine kože).

 

Dragana je takođe podržala izbor ove kozmetike. Njeno “skromno” 30-to godišnje iskustvo u radu sa bebama stoji iza svake njene reči koju smo razmenile. Rekla mi je da često preporučuje bas La Roche Posay mladim roditeljima i da često naiđe na otpor jer većina kreće odmah da pominje cenu.Tu smo došle opet na moju priču koju godinama ponavljam kao papagaj da nismo dovoljno bogati da koristimo jeftine preparate.

 

Roditelji imaju mnogo troškova oko bebe to nam je svima jasno (zato još jednom hvala svim prijateljima koji su nam pozajmili gotovo sve za bebca) , ali zaboravljaju da konkretno kada je kozmetika u pitanju, a pričamo o boci gela za tuširanje i boci mleka za telo od po 400ml vi ste mirni skoro 3, 4 meseca čak i ako svakodnevno kupate bebu. Količina koja vam je potrebna je ne veća od masline (u mom slučaju trajaće kraće jer sam ja odlučila da moj žabac i ja koristimo iste preparate kada on još malo poraste i pređe na Lipikar fluid i gel za tuširanje ). Kada sve preračunate cena onda nije visoka, a sigurni ste da svoju bebu negujete kozmetikom koja neće izazvati nikakve alergije, ne smeta čak i ako mrvica upadne u oči bebi, i preparati su potpuno bez mirisa.

Ovih dana smo napunili dva meseca (da, sad mi je jasno zašto roditelji uvek pričaju u množini kada pominju svoju decu 🙂 ) i super smo se uhodali. Grčevi su bili blagi i shvatili smo da se najbolje leče pesmicama, grljenjem i ljubavlju.

Vraćam se polako poslu i obavezama koje imam pored bebe, vidite da sam uspela i obećani tekst da napišem. Čekam nove uloge i radionice s proleća jer sve se može ako se dobro organizujemo I ako agažujemo i tate maksimalno 🙂 .

Sve nekako ide lakše kada je smirena i topla energija oko nas i problemi izgledaju manji i sve neprospavane noći se zaborave. Ta malena nevina bića zavise samo od vas i vaše energije i osećaju svaku vašu emociju. Zadojite ih radošću, srećom i ljubavlju od prvog momenta jer  (da, podržavam akciju UNICEF-a), sta dobiju u prvih 1000 dana ostaje urezano za čitav život.

 

 

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories