fbpx

Bebe i bezbedno sunčanje

June 9, 2018
by
in BLOG
No Comments
Bebe i bezbedno sunčanje

Već godinama nemamo proleće ni jesen, već iz čizama uskačemo pravo u sandale. Pitanje je kada početi sa SPF zaštitom? Ovu temu sam već obradila u tekstu 10 stvari o bezbednom sunčanju.

Za odrasle imam odgovor: koristite SPF tokom cele godine, zimi makar kroz pudere i šminku generalno, a leti, kada krenu vrućine, pojačajte zaštitu kremama i preparatima koji su kreirani baš za negu kože na suncu.

E ali od kako sam postala mama, na celu priču o zaštiti od sunca, počela sam da gledam iz jednog novog ugla. Svaka mama neminovno traži najbolja rešenja za svog bebca, pa tako i ja. Zato sam ovog leta počela da se raspitujem na vreme, jer nisam želela da me visoke vrućine iznenade ili da dovedem kožu bebe u problem.

Bebe i bezbedno sunčanjeMožda se i vi kao i ja pitate, koliko je zaista neophodno mazati bebe zaštitnim faktorima kada svakako znamo da ih ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, posebno ne u periodu od 11 – 17h, da treba da borave u hladu sa šeširićima na glavi i po mogućstvu sa dugim rukavima od pamuka?

Da li su neophodni svi ti slojevi krema?

Koliko su sve te kreme bezbedne, jer kada krenu zubići, ručice su uvek u ustima? I onda, da li treba da ih mažemo i kada krenemo u
šetnju gradom?

Bebe i bezbedno sunčanje

Konsultovala sam, kao i uvek, meni drage farmaceute u apoteci, a onda sam popričala i sa divnom pedrijatricom Dr. Komnenović, kao i sa dermatologom, kako bih se dobro informisala i čula više mišljena. Dobila sam sjajne savete kojih ću se svakako pridržavati, a želim da ih podelim i ovde sa vama, za sve mame i tate koji eventualno imaju slične nedoumice. Pa da krenemo.

1. Pored već pomenutog boravka u hladovini, sa šeširićem na glavi, bebama bi trebalo dobro zaštititi noge i ruke, koje koliko god da pazite uvek nekako ištrče iz kolica, posebno u periodu od 5. meseca kada ih mesto više ne drži.

2. U toku letnjeg perioda, treba ih mazati UVEK kada izlazite napolje bez obzira što nisu na direktnom suncu, jer znamo koliko se opasnosti krije iza UVA/UVB
zračenja i da, ukoliko na vreme ne povedemo računa, može dovesti do ozbiljnih
kožnih oboljenja, kao i do raka kože.

3. Što se lica tiče, kada idemo napolje, bebi uvek blagim slojem namažite kožu za svaki slučaj. Ja Konstantina namažem  kad krenemo u šetnju i uvek kada mažem sebe. Koža bebe je mnogo tanja od kože odraslih, smanjena joj je zaštitna funkcija i zato mislim da je veoma važno posvetiti pažnju njenoj nezi i zaštiti.

4. Velika i raznovrsna ponuda preparata na tržištu je uvek dobra stvar, ali može biti jako konfuzna. Nakon pažljivog iščitavanja sastava i načina delovanja, kao i upoređivanja cena, odlučila sam da ostanem na istom brendu kojim inače negujem Konstantina od samog početka, a to je La Roche Posay. Primetila sam da mu Lipikar linija jako prija i nisam želela da rizikujem i uvodim nešto novo.

Po preporuci sam uzela preparat Anthelios dermo-pedriatrics jer je nova formula osmišljena posebno za bebe i to od 6 meseci starosti. Pogodan je za osetljivu kožu bebe, ali i za kože koje su sklone atopiji. Sadrži UVB SPF 50+ zaštitu i UVA zaštitu koja je stroža i od evropskih preporuka zahvaljujući patentiranom sistemu filtera. Formula je razvijena sa tačno odmerenim dozama sastojaka, obogaćena je prirodno dobijenim karate buterom za hidrataciju i umirivanje kože, a tekstura je nežna i prijatno baršunasta tako da je prilagođena brzoj i jednostavnoj aplikaciji na kožu. Svakako je poželjno ponavljati mazanje više puta u toku dana, posebno kada je bebac izložen direktnom suncu.


I na kraju, želela sam da podelim i razmišljanja na temu letovanja sa bebom. Dugo smo se dvoumila da li da se upustimo u prvu morsku avanturu sa Konstantinom. Na kraju sam odlučila da ove godine ipak nećemo ići na more. Svako ko me poznaje zna koliko me more regeneriše i oporavlja od svih loših momenata koji se dese tokom godine, ali pomisao na bezbednost, izlaganje deteta direktnom suncu, pa na kraju krajeva i sumnjivim higijenskim uslovima – sve to sa bebom od par meseci koja još uvek uspostavlja svoj ritam – navela me je na zaključak da je za takav poduhvat možda ipak prerano. Zato smo rešili da letovanje ove godine, ipak bude na nekoj planini. Naravno uz obavezan SPF za svo troje.

Kada ste vi prvi put letovali sa svojim bebcima? I kakva su vaša iskustva po tom pitanju?

Photo credit: Jelena Đukić

You May Also Like

No Comments on This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories