fbpx

Kako zavoleti sebe: u tridesetim

March 10, 2016
by
in BLOG
5 Comments
Kako zavoleti sebe: u tridesetim

Kako stare, mnoge žene započinju borbu protiv svojih godina, umesto da ih cene i u njima nauče da uživaju. Svaki dan na licu i telu primećujemo samo nedostatke, poput prvih bora, strija i celulita. S godinama, naše telo se neminovno menja, pa zato i način na koji se brinemo o njemu mora da se menja. Promene počinju pri svakom narednom životnom stadijumu i da bi nam donele maksimalno blagostanje, moramo ih na prvom mestu prihvatiti i zavoleti.

11986547_10207503873496612_5808871621051800580_n

Tridesete su obično najstresnija dekada. Zdravlje srca, gustina kostiju i vid su sada na vrhuncu, ali su tu i osećaj starenja, veće dužnosti na poslu i mogućnost za novom ili povećanjem postojeće porodice. Rezultat ovoga je da se 59% žena u tridesetim žali na umor, a 92% misli da im je stres iscrpeo imunitet.

SMANJITE IZLAGANJE TOKSINIMA

Delom zbog napornog posla, brze ishrane i burnih dvadesetih u kojima smo živeli “punim plućima”, smatra se da je prosečno telo od tridesetak godina izloženo napadu više od 500 hemikalija dnevno. Ovo utiče na sve, od vaše kilaže (izvesni pesticidi mogu ometati hemikalije koje kontrolišu apetit i do 40%) do plodnosti. Presecite izlaganje toksinima tako što ćete obratiti pažnju na zdraviju ishranu. Folna kiselina, koja je pronađena u zelenišu, asparagusu, vlaknima i voću kao što su jagode i pomorandže ključ je za detoksikaciju. Poboljšava prirodni sistem čišćenja organizma.

Takođe, razmislite o prirodnim preparatima za negu i higijenu. Postoje sjajni organski brendovi, koji se baziraju na visokokvalitetnim lekovitim biljnim sastojcima. Oslobodite kožu viška hemikalija i naterajte je da se regeneriše, postane aktivnija i povrati svoju prirodnu zaštitnu funkciju.

PRAVILNA NEGA I ŠMINKA

Većina žena u ovim godinama greši tvrdeći da im je koža suva, te pri kupovini kupuje teže kreme koje zapuše pore i naprave dodatni problem. U ovim godinama veća je verovatnoća da vam je koža dehidrirana i da joj treba vlažna i hidratantna krema. Dobra hidratacija će ublažiti bore i “ispeglati” lice. Važan ritual jeste redovno čišćenje. Ako svako jutro i veče koristite sredstvo za skidanje šminke, mleko, blagi gel ili penu za umivanje, a sve završite tonikom ili micelarnom vodom prilagođenom vašem stanju kože, ona je spremna da udahne vazduh, a mrva kreme daće joj potrebnu hidrataciju.

Nikada nije kasno da steknete rutinu čišćenja lica, a onda vam neće biti mrsko da se šminkate svaki dan i uživate u eksperimentisanju s bojama i stilovima. Vaše lice je sada najspremnije za umetnost s četkicama. Lagane teksture tečnih pudera biće dodatna zaštita. I ne zaboravite, bolje tri kvalitetna proizvoda nego deset loših. Manje je više za sve!

PILATES

Problemi u leđima obično počinju u tridesetim. Karlica kod žena koje su već rodile može se promeniti, a nategnuti i napeti mišići mogu se takođe deformisati. Ako zapostavite ove stvari u sledećih nekoliko godina sa tih mesta će stići konstantan bol.

Pilates (https://www.draganajovanovic-bodysoul.com) može biti od velike pomoći jer na prvom mestu učvršćuje mišiće koji drže kičmu.

AGNUS CASTUS

Hormonalne promene u post porođajnoj fazi i činjenica da stres povećava nivo progesterona znači da mnoge žene u tridesetim otkrivaju da im je PMS gori nego do tada. Preparati na bazi konopljike (lat. vitex agnus castus) dokazano ublažavaju simptome i do 50%. Ova biljka deluje na nivo progesterona, snižava nivo prolaktina i reguliše rad hipofize, a može odgoditi pojavu simptoma menopauze poput znojenja i valunga.

IZNENAĐUJUĆE POBOLJŠANJE ZDRAVLJA PISANJEM

Studija sa univerziteta u Kentakiju došla je do saznanja da žene koje beleže svoja osećanja tokom tridesetih uglavnom dožive devedesete. Pisanje o dobrim i lošim osećanjima može biti svojevrsna antistres terapija, kojom se oslobađamo nagomilanih emocija i pronalazimo unutrašnji balans.

Photo: Aleksandra Popović

Kako se vi osećate? Negujete li prijateljstvo sa svojim godinama? 🙂

You May Also Like

5 Comments on This Post

Nataša
March 11, 2016

Draga Milice,
Hvala na idejama i podsećanju
Predivan tekst

milica
March 11, 2016

Draga Nataša,
Hvala na divnom komentaru.
Nadam se da ćeš naći ideje i u narednim tekstovima i deliti svoja iskustva sa mnom 🙂

Sladjana
March 14, 2016

I’m liking this….bravo ?

milica
March 15, 2016

Hvala draga Sladjana 🙂

Andrijana Milosevska
March 5, 2021

DDraga Milice imas Najlepse ime i hvala ti od srca. A da li Mozes da mi pomognes pisacu ti u viber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O MENI
milica jevtic
Kao umetnička duša koja je radoznala po prirodi, od malena sam tragala za nečim što će namiriti moje veliko interesovanje za transformacijom i ispitivanjem sopstvenih granica...
Sve na jednom mestu
NEWSLETTER PRIJAVA

Upišite E-mail za najnovija obaveštenja i beauty savete!

Categories